Tudásbázis

MVM edukációs anyagok

1

Az energia kora – fenntarthatóság

Gondoltál már arra, hogy életünk minden apró mozzanata energiát igényel? Harminc Google-keresés akár annyi áramot is igényelhet, amennyiből egy LED-es izzó egy órán át világíthat. Ha szeretnél még több érdekességet megtudni az energiatudatosságról és a fenntarthatóságról, akkor nézd meg videónkat, vagy kattints ide Edgár energiatakarékossági tanácsaiért!

2

Az energia kora – megújuló energia

Tudtad, hogy a Magyarországon termelt áram több mint tizedét megújuló energiából állítják elő? Szerinted melyek a megújuló energiaforrások? Ha szeretnél többet megtudni a zöld áramról, kattints a videóra!

3

A napelem működése

Tudtad, hogy a napenergia az egyik legnagyobb mennyiségben rendelkezésre álló megújuló energiahordozó a Földön?

Az Okosbútorban elhelyezett napelemek és egy inverter segítségével bátran tölthetjük okos eszközeinket.

Kattints az alábbi videóra és megtudhatod, hogyan lehetséges ez.

4

Megjártuk a Paksi Nap-és Atomerőművet

Érdekel, hogyan működik Magyarország legnagyobb erőműve, a Paksi Atomerőmű? Szeretnél többet tudni arról, hogy hol, hogyan „készül” az áram? Nézd meg LuckeY videóját, és minden kérdésedre választ kapsz!

5

Hat millió porszívónyi energiát fogyasztunk most

Gondolkodtál már azon, hogy honnan, hogyan érkezik az áram otthonodba? Hogy melyik háztartási eszköz mennyi áramot fogyaszt? Nézd meg Gyetván Csaba „Hogyan készült?” videóját, amelyben bepillanthatsz a magyar energiarendszer működésébe!

6

Paksi Naperőmű

Tudod, hogy hol van Magyarország egyik legnagyobb naperőműve? Érdekel, hogyan lesz áram a napfényből? Nézd meg Horváth András videóját, amelyből azt is megtudod, hol termelik a legtöbb áramot Magyarországon!

7

Nehéz ELEKTROMOS autót tölteni a VÁROSBAN

Van két garázs, mindegyikben egy-egy autó: az egyik elektromos, a másik dízel vagy benzines. Ha elindítják az autók motorját, melyik garázsban lesz tisztább a levegő? Ha szeretnél még többet megtudni az e-mobilitásról, nézd meg ezt a videót!

8

ELEKTROMOS autózás AMATŐR szemmel

9

Milyen lesz 2050-ben ÉLNI

10

TÉNYLEG megcsináljuk a NAPOT a Földön-VÉGTELEN és TISZTA Energia

Lényegében a Nap energiatermelését „másolná” az ITER, a világ első, ipari méretű fúziós erőműve. Itt 100-150 millió Celsius-fokos hőmérséklet mellett termelnének végtelenül tiszta áramot a távolabbi jövőben. A jövő energiájáról további részleteket tudhatsz meg Magyarósi Csaba videójából.

11

A földgáz útja

Tudod, hogy miből keletkezett a kőolaj és a földgáz? Hogy milyen anyagokból állnak? Hogy milyen mélyek a földgázkutak? Ilyen és hasonló kérdésekre is választ kaphatsz, ha a videóra kattintasz!

12

A villamosenergia útja

Tudod, hogyan kerül áram az otthonodba, iskoládba vagy éppen az elektromos járművekbe, eszközökbe? Videónkból megismerheted az áram útját Magyarországon, ide kattintva pedig egy infografikán mutatjuk be, az elektromosság hogyan érkezik meg az erőművekből a nappalitokban található konnektorokba.

13

Energetikai ABC

Te mi mindent tudsz az energetikáról? Hallottál már a biomasszáról? Vagy tudod, hogy milyen típusú erőművek léteznek? Nézz körül energetikai fogalomtárunkban, ahol biztosan találsz újdonságot!

Akkumulátor: Egy energiatároló, amely töltés során a villamos energiát kémiaienergiává alakítja, huzamosabb ideig tárolni tudja, majd kisütéskor villamosenergiává konvertálja vissza. A növekvő számú megújuló erőművek hatékonyrendszerbe integrálásának elősegítésében nagy szerepet fog játszani.
Biomassza: Az energetikai célra hasznosítható biomasszát szerves anyagok,hulladékok vagy kifejezetten az energiaágazat céljaira termesztett növényinyersanyagok alkotják. A biomasszát elégetve vagy csak hőt, vagy hőt,- ésvillamos energiát is elő lehet állítani. A biomasszát megújuló és karbon semlegesenergiaforrásnak tekintjük.
A CNG (Compressed Natural Gas) nem más, mint nagynyomásra sűrített földgáz.A földgáz járművekben történő felhasználása kevés károsanyag-kibocsátássaljár, ezért a jövőbeni környezetbarát közlekedés egyik alternatív üzemanyagalehet.
Dinamónak nevezzük azokat a forgó átalakítókat, amelyek mechanikai energiábólegyenáramú villamos energiát állítanak elő. Működése a mozgási indukció elvénalapul, amikor egy vezetőt erős mágneses térben mozgatunk, akkor a vezetőbenfeszültség indukálódik. Az MVM Csoport erőműveiben használt generátorokműködése is hasonló fizikai elven alapul, mint a régi idők kerékpár lámpáihozhasznált dinamó.
Az erőművek a különböző energiahordozókból (fosszilis, nukleáris, megújuló)villamos energiát állítanak elő. A hagyományos hőerőművek a fosszilis energiahordozók vagyis a szén, a kőolaj és a földgáz elégetésekor felszabaduló hőtalakítják villamos energiává. A nukleáris erőművekben, más néven az atomerőművekben a maghasadás folyamata szolgáltatja a hőenergiát. A nap-, víz-, ésszélerőművek megújuló energiaforrásokat hasznosítanak, és azokat különbözőtechnológiákkal alakítják villamos energiává.
A fűtőérték egységnyi tüzelőanyag tökéletes elégetésekor felszabaduló energiamennyiséget jelenti, melynek mértékegysége lehet: MJ/m³ (gázok), vagy MJ/kg(szilárd), MJ/liter (folyékony). A földgázszolgáltatás igénybevételekor a felhasználó a felhasznált energiamennyiség után fizet, ezért fontos, hogy az elfogyasztott, köbméterekben mért gáznak mekkora a fűtőértéke. A fűtőérték az Egyetemes Szolgáltatási Üzletszabályzatban rögzített 34,00 MJ/ m³ értéktől jellemzőenmindössze ± 5%-kal térhet el.
A gázmotor egy átalakított négyütemű, belső égésű Otto-motor, amely egyszerreképes villamos energiát (generátort hajt) és hőt (a kenőolaj, hűtővíz, valamint afüstgáz hulladékhőjének visszanyerése) is termelni. A gázmotoros kapcsoltenergiatermelést elsősorban azokon a felhasználási területeken célszerű alkalmazni, ahol egyidejűleg jelentkezik villamosenergia,- és hőigény is, ekkor primerenergia megtakarítást és CO2 kibocsátás csökkentést lehet elérni.
A hőszivattyú egy olyan berendezés, mely képes arra, hogy tüzelőanyag helyifelhasználása nélkül, villamos energia segítségével fűtsük otthonunkat. A hőszivattyú ugyanazon elv szerint működik, mint egy hűtőgép, csak a kondenzátor(„meleg”) oldalon leadott hőt hasznosítjuk.
Az inverterek a naperőművek helyes működéséhez szükséges berendezések,melyek a napelemek által termelt egyenáramot alakítják át váltakozó árammá.Az alkalmazott inverterek a működtetéshez szükséges vezérlő és érzékelő áramköröket, valamint az illesztő, védelmi és biztonsági funkciókat ellátó részegységeket, továbbá a kapcsolókat és csatlakozókat is tartalmazzák. Az MVM Csoporttermelői portfóliója már több, mint 100 MW naperőmű kapacitással rendelkezik,ami a tervek szerint tovább bővül majd.
Kombinált ciklusú erőmű: a gázturbinás erőművek egyik típusa. A kombináltciklusú erőműben a villamos energiát termelő gázturbinából kiáramló forrófüstgázt hőhasznosító kazánba vezetik, majd ennek hőenergiáját felhasználvagőzt állítanak elő, ami egy villamos energiát termelő gőzturbinát hajt meg. Azilyen típusú termelőegységek különböző megoldásokkal akár hőszolgáltatásra isképesek, ekkor már fűtőerőműveknek nevezzük őket. Hatásfokuk jóval kedvezőbb,mint a hagyományos hőerőműveké, ezáltal kevesebb tüzelőanyagot égetnek el,amelynek következménye az alacsonyabb ÜHG kibocsátás.
A LED, más néven fénykibocsátó dióda (Light Emitting Diode) egy félvezetőanyagból készült fényforrás. A nagy fényáramú, energiatakarékos (jó fényhasznosítású) eszköz feltalálása alapjaiban változtatta meg a világítástechnikát.A technológiát már 1994-ben kifejlesztette egy japán kutatócsoport, azonbanmunkájukat csak 2014-ben jutalmazták Nobel-díjjal. A LED-es fényforrások ahagyományos izzókhoz képest 80-90%-kal kevesebb villamos energiát használnak fel, ezáltal az üzemeltetésük olcsóbb, élettartamuk hosszabb, továbbá nemérzékenyek a gyakori ki-be kapcsolásokra sem.
A „maghasadás” elnevezés Lise Meitnertől ered, aki elméleti magyarázatot adottaz első maghasadásra, amelyet kollégája, Otto Hahn hozott létre 1938-banmunkatársa, Fritz Strassmann segítségével.
Nagyfeszültségű átviteli hálózat: A villamos energia rendszer nélkülözhetetleneleme a nagyfeszültségű átviteli hálózat, melynek jellemző feszültségszintje400-220 kV, de találkozhatunk 120 kV-os, de akár 750 kV-os távvezetékkel is.Fő feladata, hogy az erőművekben megtermelt villamos energiát a lehetőlegkevesebb veszteséggel elszállítsa és átadja – transzformátor alállomásoksegítségével – a kisebb feszültségű elosztó hálózatok felé. A nagyfeszültségűhálózathoz csatlakoznak az erőművek, az országokat összekötő vezetékek(import-export lebonyolítása) és a nagyfogyasztók (ipari létesítmények) is.
OCGT: A hazai energiarendszernek – többek közt a növekvő időjárásfüggő kapacitások elterjedésemiatt – szüksége van olyan rendszerszintű szolgáltatást nyújtó ún. tartalék erőművekre, melyekgyorsan indíthatók, rugalmas üzemeltetésűek és széles teljesítmény-tartományban szabályozhatók. Erre a feladatra alkalmasak a gázturbinás erőművek, melyeknek altípusai a nyílt ciklusúberendezések (OCGT – Open-cycle gasturbine). Működésük elve szerint – hasonlóan a repülőgépeksugárhajtóműveihez – a gázturbinával egy tengelyre szerelt kompresszor a beszívott környezetilevegőt sűríti, mely később a bejuttatott tüzelőanyaggal együtt az égéstérben elég. A égés soránkeletkezett füstgáz a gázturbina meghajtását követően a környezetbe távozik, emiatt nevezzüknyílt ciklusúnak a folyamatot. Az MVM erőművi flottájában is vannak nyílt ciklusú gázturbinásegységek, mint például a képen látható MVM GTER Zrt. Sajószögedi Erőműve.
Passzívház: A passzívház az egyik leginkább környezetbarát lakhatási megoldás.A passzív házak primer energiaigénye jelentősen kevesebb, mint a hagyományosházaké. Ez annak köszönhető, hogy építésük és üzemeltetésük során korszerű ésenergiahatékony építészeti (tájolás, hőszigetelés, nyílászárók), épületgépészeti(szellőztetés, fűtés, hűtés, világítás) megoldásokat alkalmaznak. A környezetreés az emberekre gyakorolt hatása is kedvező. A passzívházak terjedésévelcsökken a CO2- és az egyéb energiaformák átalakítása során végbemenőkárosanyag-kibocsátás.
Rendszerirányító: A rendszerirányítás feladata az országos energiarendszerteljesítmény-egyensúlyának fenntartása, a mérlegkörök tervektől valóeltéréseinek kiegyenlítése. Ehhez meghatározza a szükséges tartalékokat, aszabályozás számára lekötött teljesítményeket. Elkészíti a hálózatfejlesztésistratégiát és javaslatot tesz az erőműpark fejlesztésére. A Rendszerirányítójelentős szerepet játszik a piacszervezés területén, folyamatosan nyomon követiés alkalmazza a jogszabályi környezetet változását. A Rendszerirányítóalapította és működteti a magyar villamosenergia-tőzsdét (HUPX).
Síkkollektor: A síkkollektor a napkollektorok egyik legelterjedtebb és legismertebbváltozata. Működés elvének lényege, hogy egy jó fényáteresztő képességű biztonságiüveglapon (vagy műanyagon) keresztül, általában fekete felületre (abszorberre)érkező napsugárzást elnyelje (kiváló abszorpciós képesség) és magában is tartsa(alacsony emissziós tényező). Az abszorber a belülről hozzáerősített csővezetékszakasszal együtt felmelegszik, így a hő a csövekben lévő közeg (víz, víz-fagyállóoldat, termoolaj) segítségével elszállítható és leggyakrabban használati melegvíz,fűtési melegvíz, vagy uszodavíz előállítására használható.
Szélerőmű: A megújuló energiaforrások egyike a szél mozgási energiája, rövidena szélenergia. Azokat a berendezéseket, amelyek a légtömegek mozgási energiáját mechanikai energiává, majd villamos energiává alakítják, szélturbináknak nevezzük. A szélenergiahasznosítása közben nem keletkeznek káros anyagok, így a szélturbinák üzemeltetésekörnyezetbarát. Tovább érdemes azt is megemlíteni, hogy egy szélerőműpark által elfoglaltterület 99 %-a érintetlen marad, vagy mezőgazdasági célokra felhasználható. Az MVMCsoportnak Sorponkövesd és Nagylózs határában van egy 8 db turbinából álló szélerőműparkja, amely ~23.500 háztartás villamosenergia igényét elégíti ki évente.
Transzformátor: A transzformátorok olyan villamos berendezések, amelyek egy adott áramúés feszültségű teljesítményt más áramú és feszültségű teljesítménnyé konvertálnak. Azerőművekben megtermelt villamos energiát a hálózatra táplálás előtt magasabb feszültségszintre szükséges feltranszformálni, hogy a villamos energia szállítása a leggazdaságosabban történjen. A felhasználási helyek előtt pedig szükséges letranszformálni, hogy a fogyasztókat megfelelően tudjuk használni. A transzformátorok a villamosenergia rendszer fontoselemei. Magyar tudósok nevéhez fűződik az energiaátvitelre alkalmas transzformátor szabadalma: Déri Miksa, Bláthy Ottó Titusz és Zipernowsky Károly.
Üzemzavar: a rendeltetésszerű működés során a technológiai folyamatokbanbekövetkező nem várt esemény. A meghibásodás enyhe formája, amikoraz üzemeltetés tárgya működőképes, de üzemállapot-jellemzői közül egyvagy több az előírt tűrési értéken kívül esik. Az üzemzavarok termeléskieséssel járhatnak.
Vízturbina: minden olyan erőgépet vízturbinának nevezünk, amely forgó mozgással a víz munkavégző képességét mechanikai munkává alakítja.

Az oldal cookie-kat használ.

A továbblépéssel elfogadom a cookie policy-t.